De gele bezorgwagens van DHL zijn sinds medio 2003 een bekende verschijning geworden in het Nederlandse straatbeeld. Het dochterbedrijf van Deutsche Post had enkele jaren daarvoor het Nederlandse vervoersbedrijf Van Gend & Loos overgenomen, dat uiteindelijk werd omgevormd tot het huidige DHL. Omdat de wereldwijd actieve organisatie ook over eigen vliegtuigen en schepen beschikt, is men niet of nauwelijks afhankelijk van samenwerking met externe partijen om dagelijks succesvol vele miljoenen pakketten en overige poststukken te kunnen bezorgen. In dit artikel vind je informatie over de DHL klantenservice.
Contact met de klantenservice van DHL
Als er via DHL een pakket naar je onderweg is en je wilt graag weten waar dat zich op dit moment bevindt, dan kunnen de medewerkers van de klantenservice van deze vervoerder je dat precies vertellen. Natuurlijk kun je ook contact met hen opnemen als je zelf een of meer pakketten met DHL wilt versturen en graag wilt weten hoe dat precies in z’n werk gaat. Ben je niet tevreden over de dienstverlening van DHL en wil je een klacht indienen, dan zitten de medewerkers van de klantenservice vanzelfsprekend ook voor je klaar om daar kennis van te nemen en zullen ze hun uiterste best doen om je probleem op te lossen.
Telefoonnummer
Je kunt zes dagen per week telefonisch contact opnemen met de klantenservice van DHL. De medewerkers zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8 uur ’s morgens tot 7 uur ’s avonds en op zaterdag van 9 uur ’s morgens tot 4 uur ’s middags. Op zon- en feestdagen zijn er geen medewerkers op de DHL-klantenservice aanwezig om je telefonisch te woord te staan. Om met de klantenservice in contact te kunnen komen bel je naar telefoonnummer 0900 – 222 21 20. Bellen naar dit nummer kost 1 euro per gesprek.
De klantenservice van DHL is helaas niet rechtstreeks per e-mail bereikbaar. Ook een online contactformulier ontbreekt op de website van deze pakketvervoerder. Geef je toch liever de voorkeur aan schriftelijk contact boven telefoneren, dan is dat alleen mogelijk via diverse social media kanalen en de chatmodule op de website van DHL.
Social media
DHL is op meerdere locaties op social media aanwezig. Op Facebook (https://www.facebook.com/dhlparcel) en Instagram (https://www.linkedin.com/showcase/dhlparcel/) tref je vrijwel alleen maar promotionele posts van het bedrijf aan. Twitter gebruikt DHL vooral om actief in contact te blijven met haar klanten. De medewerkers van het zogenoemde webcareteam beantwoorden er zowel publieke als privéberichten. Je kunt overigens ook via Facebook een privébericht aan hen sturen. De medewerkers van de webcare zijn aanmerkelijk langer bereikbaar dan de telefonische klantenservice van DHL. Ze beantwoorden van maandag tot en met vrijdag namelijk alle inkomende berichten van 8 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds en op zaterdag van 9 uur ’s morgens tot half 6 ’s middags. Privéberichten die je op zondag verstuurt krijgen in de loop van de maandag een response. Op het moment dat de medewerkers van het webcareteam aanwezig zijn, streven ze ernaar om ontvangen berichten binnen een paar uur te beantwoorden.
Retour
Als je online of telefonisch iets bestelt is het altijd maar afwachten of de aankoop – na aflevering door een DHL-bezorger – in de praktijk ook nog steeds bij je in de smaak valt. Gelukkig schiet de Wet Kopen op Afstand je wat dat betreft te hulp. Daarin is namelijk geregeld, dat je recht hebt op een zichttermijn van tenminste 14 dagen. Veel grote Nederlandse webshops zijn wat dat betreft een stuk ruimhartiger en laten hun klanten profiteren van een zichttermijn die soms tot wel 100 dagen op kunnen lopen. Blijkt dat je binnen de zichttermijn toch niet tevreden bent over (een deel van) je bestelling, dan kun je daarvoor bij de verkoper een retourprocedure opstarten. Deze procedure verschilt van bedrijf tot bedrijf. De enige rol die DHL daarbij speelt is het zo snel en zorgvuldig mogelijk terugbezorgen van alles dat je wilt retourneren.
Klacht
Omdat DHL dagelijks enorme hoeveelheden pakketten verwerkt is het niet volledig uit te sluiten dat er helemaal nooit iets misgaat. Ben je om wat voor reden dan ook ontevreden over de dienstverlening van deze pakketvervoerder, dan kun je hierover een klacht indienen bij de medewerkers van de klantenservice. Bereik je langs die weg geen tevredenstellende oplossing, dan zou je er als vervolgstap voor kunnen kiezen om per reguliere post een klachtenbrief aan het Nederlandse hoofdkantoor van de pakketvervoerder te sturen. Het adres daarvoor is: DHL Parcel Nederland, Reactorweg 25, 3504 AA Utrecht. Wil je er zeker van zijn dat je brief ook echt goed op dat adres bezorgd wordt, kies dan voor aangetekende verzending.
Chat
Op de website van DHL is een chatbot actief, die door het bedrijf Tracy wordt genoemd. Je activeert Tracy door rechtsonder in het scherm op de gele cirkel met daarin twee rode tekstballonnetjes te drukken. De chatbot staat het hele jaar door en 24 uur per dag voor je klaar om alle veelgestelde vragen razendsnel voor je te beantwoorden. Is je vraag te ingewikkeld voor Tracy en zijn er op dat moment medewerkers van de klantenservice van DHL aanwezig, dan neemt een van hen de chat van Tracy over om je verder te helpen.
leuk toch ,de bezorger heeft zo een honderd aantal adressen per dag……
als je daar rekening mee moet houden kost je een uur per dag snap je, ga een keertje mee met bezorger .
als je op alles moet letten ,dan heb je het slecht ,ik spreek uit ervaring als zelfstandig bezorger en ondernemer
met vriendelijk groet peter van gastel