Zorgverzekeraar VGZ werd in 1948 opgericht en heette toen voluit Stichting Volksgezondheidszorg. Het bood lange tijd alleen maar particuliere ziektekostenverzekeringen aan Nederlanders aan, die vanwege hun hoge inkomen niet in aanmerking kwamen voor deelname aan het regionale ziekenfonds. Minder draagkrachtigen konden eind 2005 voor het eerst kennismaken met de diensten van VGZ, toen het systeem van ziekenfondsen en particuliere ziektekostenverzekeringen omgezet werd naar dat van basis- en aanvullende verzekeringen. In dit artikel kom je meer informatie te weten over de VGZ klantenservice.
Contact met de klantenservice van VGZ
Veel mensen vinden verzekeringen ingewikkelde producten. Het is dus helemaal niet raar als je daar allerlei vragen over hebt. Je kunt onder meer contact opnemen met de klantenservice van VGZ als je zeker wilt weten of een bepaalde medische behandeling wel of niet via de basisverzekering of een aanvullend pakket wordt vergoed. Daarnaast is het begrijpelijk dat je graag wilt weten hoe je voor ziektekosten verzekerd bent als je op vakantie naar het buitenland gaat. Ben je je VGZ-zorgpas per ongeluk kwijtgeraakt? Ook daarvoor ben je bij de klantenservice van deze zorgverzekeraar aan het juiste adres. De medewerker waarmee je hierover contact hebt zorgt er graag voor dat er zo snel mogelijk een nieuwe zorgpas op je huisadres wordt afgeleverd. Uiteraard kun je ook met de klantenservice van VGZ contact opnemen als je vragen hebt over de betaling van je maandpremie en eventuele eigen bijdragen.
Telefoonnummer
Telefonisch is de klantenservice van VGZ 6 dagen per week bereikbaar op nummer 0900 – 84 90. Voor elk gesprek worden gebruikelijke belkosten in rekening gebracht. Van maandag tot en met vrijdag is VGZ van 8 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds bereikbaar en op zaterdag van 9 uur ’s morgens tot 1 uur ’s middags. Op zondag zijn er geen medewerkers op de klantenservice van VGZ aanwezig om je telefonisch te woord te staan. Let op! Wil je vanuit het buitenland telefonisch contact opnemen met de VGZ-klantenservice, dan moet je daarvoor een ander telefoonnummer bellen, namelijk +31 24 329 76 41. Op dit nummer zijn overigens precies dezelfde beschikbaarheidstijden van toepassing als bij het Nederlandse 0900-nummer.
VGZ heeft helaas niet een specifiek e-mailadres waar je je vragen naartoe kunt sturen. In plaats daarvan maakt de zorgverzekeraar gebruik van een online contactformulier op haar website. Het is de bedoeling dat je dit formulier zo compleet mogelijk invult, zodat de klantenservicemedewerker je meteen goed van dienst kan zijn. Het contactformulier biedt klanten ook de handige mogelijkheid om aanvullende documenten mee te sturen. Je vindt het hier: https://www.vgz.nl/service-en-contact/document-aanleveren.
Social media
Voor wat betreft social media doet VGZ flink haar best om allerlei verschillende doelgroepen te bedienen. Je komt de zorgverzekeraar op maar liefst 5 verschillende platformen tegen: Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn en YouTube. Kies je ervoor om via Twitter (https://twitter.com/vgz) of Facebook (https://facebook.com/ZorgverzekeraarVGZ) contact op te nemen met VGZ, dan heb je een streepje voor op mensen die voor telefonisch contact kiezen. Vragen die je via een direct message in Twitter of Facebook stelt worden namelijk elke dag tussen 9 uur ’s morgens tot 9 uur ’s avonds beantwoord. Dus ook op zaterdag en zondag. YouTube (https://youtube.com/user/ZorgverzekeraarVGZ/) en Instagram (https://instagram.com/zorgverzekeraarvgz) gebruikt VGZ voornamelijk om haar klanten in algemene zin te informeren over haar verzekeringspakketten en de voorwaarden die eraan verbonden zijn. Tenslotte kun je VGZ ook via LinkedIn benaderen (https://www.linkedin.com/company/cooperatievgz/). Via dit laatstgenoemde kanaal kun je onder meer checken of er bij deze verzekeraar vacatures open staan die je aanspreken.
Retour
Je kunt een zorgverzekering niet zomaar opzeggen. In de regel kan dat alleen maar aan het einde van een kalenderjaar, als je bijvoorbeeld besluit om over te stappen naar een andere verzekeraar. Enige uitzonderingen hierop zijn wanneer je definitief naar het buitenland verhuist of wanneer je in de loop van het jaar komt te overlijden. Stap je voor het nieuwe kalenderjaar over naar een andere verzekeraar en heb je binnen 14 dagen na het aangaan van die overeenkomst spijt van je beslissing, dan heb je wel het recht om je nieuwe verzekering kosteloos te annuleren. In dat geval zal de tegenvallende nieuwe verzekeraar eventueel al betaalde premiegelden aan je terug moeten betalen.
Klacht
Als je niet tevreden bent over de dienstverlening van VGZ of het niet eens bent met een beslissing van deze zorgverzekeraar, dan kun je online een klacht indienen. Op de website van VGZ is daarvoor speciaal deze pagina gemaakt: https://www.vgz.nl/klantenservice/contact/klacht-melden/klachtenformulier. Vanaf het moment dat je je klacht verstuurd hebt duurt het ongeveer 14 dagen voordat je antwoord terug krijgt. Ben je van mening dat je klacht dan nog steeds niet goed is afgehandeld, dan kun je een beroep doen op de onafhankelijke Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen SKGZ (https://www.skgz.nl/) en de daaraan verbonden Ombudsman.
Chat
Kies je er liever voor om met VGZ te chatten, dan is dat onder meer mogelijk met Facebook Messenger (http://m.me/ZorgverzekeraarVGZ). Dit kanaal wordt gedurende dezelfde beschikbaarheidstijden als die van de telefonische klantenservice continue gemonitord op nieuwe inkomende berichten, zodat je snel een antwoord kunt verwachten. Daarnaast beschikt de zorgverzekeraar over een eigen interne chat, die via https://www.vgz.nl/klantenservice bereikbaar is. Druk op deze pagina gewoon op de ‘Chat met ons’ knop om verbinding te maken. Deze interne chat wordt altijd op werkdagen van half 9 ’s morgens tot 5 uur ’s middags door deskundige VGZ-medewerkers bemenst.